Bejelentkezés
Oldalainkat 3 vendég böngészi
Szavazás
Márc. 15-ig lesz-e összehangolt adó- és vámhatósági akció a budapesti Kínai Különleges Gazdasági Övezetben?
 

postheadericon Korrupció érzékelési index 2010

Korrupció érzékelési index 2010


Magyarország a régiós átlag alá került - Mélyponton a korrupciós index

Strukturális kormányzati intézkedésekre van szükség

A Transparency International nyilvánosságra hozta a Korrupció Érzékelési Index 2010-es eredményeit


Budapest, 2010. október 26. – A Transparency International ma megjelent 2010-es Korrupció Érzékelési Indexe (Corruption Perception Index - CPI) szerint Magyarországon a korrupció megítélése rosszabb a régiós átlagnál; hazánk 4 helyet esett vissza a rangsorban. Most először Litvánia és Lengyelország is megelőzte Magyarországot a CPI 2010-es rangsorában.

Magyarországot korruptabbnak látják


A nemzetközi korrupció ellenes szervezet globális felmérése alapján Magyarország idén 4.7 ponttal az 50. helyen áll. Ezzel a régiós átlag mögé kerültünk. A változás mértéke is a legmagasabb a környező országokhoz képest, hiszen a CPI mutatóban a tavalyihoz képest 0.4 pont a visszaesés.

Hazánk esetében az üzleti szektor véleményét mérő mutatók romlottak jelentősen.  A piac türelmetlen és mihamarabbi hatékony fellépést vár a kormánytól, hiszen a gazdasági válságból való kilábalás, illetve az ország versenyképességének növelése lehetetlen átfogó antikorrupciós intézkedések bevezetése nélkül.


Politikai akarat nélkül nem lesz eredmény


„Az elmúlt időszak korrupciós botrányai és az elszámoltatások nyilvánossága miatt is érzékelhetőbbé vált a korrupció mértéke és ezáltal a mutató is romlott.” – indokolta a visszaesést Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. „Ezért is fontos, hogy az elszámoltatások mellett egy, a megelőzésre fókuszáló, strukturált kormányzati korrupcióellenes fellépés is kezdetét vegye.”- tette hozzá a korrupcióellenes szervezet vezetője, aki utalt arra, hogy már számos stratégia készült, de azok megvalósítása mindezidáig elmaradt.


Globális kihívások


A korrupció az egész világot érintő súlyos probléma, a 2010-es CPI felmérésben vizsgált 178 ország mintegy háromnegyede 5 pont alatt szerepel a rangsorban. A globális problémák – pénzügyi válság, klímaváltozás, szegénység – leküzdéséhez globális korrupcióellenes intézkedések kellenek, így a Transparency International az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének szigorúbb alkalmazását javasolja. A CPI rangsorban visszaesést mutató országok közé a pénzügyi válság által leginkább sújtott államok tartoznak, így megállapítható, hogy összefüggés van a gazdaság helyzete és a korrupció érzékelése között. Ahhoz, hogy gazdasági téren fejlődés legyen ezekben az országokban, a korrupció leküzdése, az átláthatóság növelése elengedhetetlen.


A Transparency International Korrupció Érzékelési Indexének vezető helyéért idén Dánia, Új-Zéland és Szingapúr verseng 9.3-as pontszámmal. Az utolsó helyeken továbbra is a gyenge állami intézményekkel rendelkező, gyakran belpolitikai konfliktusokkal küzdő országok a dominánsak. Afganisztán és Mianmar osztozik az utolsó előtti helyen 1.4-es pontszámmal, az utolsó helyen Szomália áll 1.1-es pontszámmal.


CPI módszertan


A korrupció-érzékelési indexet (CPI) különböző felmérések összesítésével készítik évente a TI berlini titkárságán. A CPI tehát a „ felmérések felmérése”, amely azt vizsgálja, hogy a nemzetközi és a helyi elemzők és üzletemberek milyen súlyosnak látják a korrupció problémáját a CPI-ban szereplő országokban. Az összetett index 13-féle szempont alapján, nullától tízig terjedő skálán osztályozza az országokat. Az alacsony pontszám jelentős, a magas csekély mértékű korrupcióra utal.

 

Módosítás: (2011. március 04. péntek, 14:17)